Wat zijn korte hendels; Transformeer de prestaties van uw fiets

Francis
By Francis 16 Min Read

Wij zijn een partner. Als u onze partnerlinks gebruikt, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor u. Bedankt voor je ondersteuning! Lees hier de volledige openbaarmaking.

Dus wat zijn korte hendels en wat doen ze? Ik was net zo nieuwsgierig als jij, dus in de post van vandaag bekijk ik shorty versus standaard koppelings- en remhendels.

Veel motorrijders kiezen ervoor om hun koppelings- en remhendels te vervangen door de shorty-stijl, voornamelijk vanwege het uiterlijk, en veel rijders beweren dat shorty-hendels je rijprestaties kunnen verbeteren.

Wat zijn korte hendels?

Shorty-hendels zijn een OEM- of aftermarket-vervangende koppelings- en remhendel voor motorfietsen die korter zijn dan de originele hendels. Shorty-hendels kunnen de prestaties van de rijder en de handergonomie tijdens het rijden verbeteren.

gouden motorhelmgouden motorhelm

Als u overweegt uw hendels te vervangen, zijn er een paar dingen waar u aan moet denken voordat u de overstap maakt.

Bij het overstappen op shorty-hendels is goedkoper niet altijd beter.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024 01:49 uur

Veel motorrijders die op sportmotoren rijden (en sommige motorfietsen in avontuurlijke stijl) selecteren korte hendels op basis van hoe ze eruitzien, hoe ze ergonomisch in hun handen passen en de verstelbaarheid van de afstand van de hendel tot het stuur.

Het vervangen van je originele koppelings- en remhendels is een vrij eenvoudige aanpassing die je kunt doen om je motorfiets net wat meer te personaliseren.

Moet je dit doen voor een toer- of cruisermotorfiets?

Lees verder en u kunt zelf beslissen!

Opmerkelijke shorty-hendelmerken:

MZ5-hendels
ASV-hendels
CRG-hendels
Vortex-remhendels
Pazzo-hendels

Shorty versus standaard koppelings- en remhendels

Veel rijders vinden het prettig om de korte rem- en koppelingshendel te hebben, terwijl andere rijders daar echt geen fan van zijn vanwege de simpele fysica die ermee gepaard gaat.

Waarom is dat?

Eenvoudig; Een kortere hendel kan minder hefboomwerking hebben om de koppeling te activeren.

Minder hefboomwerking betekent dat het bedienen van de koppeling of rem meer inspanning kost.

Normaal gesproken zijn rem- en koppelingshendels verkrijgbaar in twee basismaten:

  • Standaard maat
  • Kort of ‘kort’.

Laten we het nog wat verder uitsplitsen.

Standaard hendels

Deze hendels zijn degene die oorspronkelijk bij de fiets werden geleverd (of OEM). Ze lopen ongeveer over de lengte van de stuurgreep, vanaf het kabelaansluitpunt tot aan het uiteinde van de handgreep.

Er is geen verplichte maat en de lengte is afhankelijk van het model van de motorfiets.

Korte hendels

Deze hendels lopen vanaf het kabelaansluitpunt tot ongeveer halverwege de stuurgreep. Meestal net lang genoeg zodat de rijder er ongeveer 2 of 3 vingers op kan zetten voor toepassing.

Eén ding over motorrijders;

Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe (en hopelijk goedkope) manieren om het uiterlijk van de motorfiets te verbeteren en de prestaties te verbeteren.

Zoals veel aftermarket-speelgoed dat je voor je motorfiets krijgt, is de grootste reden dat rijders besluiten hun hendels te vervangen het verbeteren van het uiterlijk van de motorfiets.

Zijn er echte voordelen verbonden aan het installeren van shorty-hendels op uw motorfiets? Er kunnen er een paar zijn, maar er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden.

nieuwsbrief met motortoertipsnieuwsbrief met motortoertipsnieuwsbrief met motortoertips

Voordelen van Shorty-hendels voor motorfietsen

Hoewel de reden dat de meeste rijders hun hendels vervangen vooral cosmetisch is, zijn er een paar voordelen. Deze voordelen kunnen afhankelijk zijn van uw rijstijl.

1. Voorkom dat rem- en koppelingshendels bij een ongeval beschadigd raken

Een van de eerste dingen die beschadigd kunnen raken bij een botsing of als u uw motorfiets laat vallen, is dat de hendel afbreekt.

Omdat ze veel kleiner zijn, zijn korte hendels beschermd tegen schade als de motorfiets in contact komt met de grond, en zijn ze niet zo gevoelig voor beschadiging bij een botsing.

Er is niets ergers als je je gevallen motorfiets oppakt en ontdekt dat je niet veel koppelingshendel meer hebt om mee te schakelen.

motorfiets laten vallenmotorfiets laten vallenmotorfiets laten vallen
Dit is waar het hebben van valbeugels op je motorfiets van pas komt. Voor sportfietsliefhebbers hebben ze misschien niet de gewenste look.

2. Verbetert de ergonomie voor mensen met kleinere handen

Rijders met kleinere handen vinden een voordeel aan korte hendels, zolang ze maar verstelbaar zijn.

3. Hiermee kunt u twee vingers op de hendels gebruiken

Voor sommige rijders werkt het overstappen op korte hendels prima, omdat ze maar een paar vingers gebruiken om de koppeling of de rem vast te pakken.

4. Betere aanpassing van de hendel

Het hebben van verstelbare rem- en koppelingshendels (spoiler alert, de meeste zijn dat!) betekent dat je de afstand van de hendel tot het stuur kunt aanpassen.

Dit is waar het verbeteren van de ergonomie van uw stuurgreep van pas komt, wat betekent dat uw hand minder snel verkrampt.

Veel aftermarket-hendels bieden de mogelijkheid om zeer fijne aanpassingen te maken.

motorfiets remhendelmotorfiets remhendelmotorfiets remhendel

Zijn er nadelen aan het vervangen van rem- en koppelingshendels?

Er is slechts één potentieel nadeel aan het gebruik van korte hendels en dat hangt echt af van je rijstijl.

Veel rijders zeggen dat het gebruik van de kortere hendels je minder hefboomwerking geeft en het moeilijker maakt om aan de hendel te trekken (bijvoorbeeld de koppeling).

Vanuit natuurkundig oogpunt betekent een kortere hendel inderdaad dat het moeilijker kan zijn (of meer handkracht kan vergen) om de hendel te activeren.

Realistisch gezien gebruiken de meeste rijders (ongeacht op welke motorfiets je rijdt) slechts een paar vingers om aan de koppelings- of remhendels te trekken.

Zelden heb ik persoonlijk rijders gezien met hun handen helemaal naar buiten terwijl ze de volledige breedte van de hendel gebruikten.

Ik heb bijvoorbeeld de neiging om slechts twee vingers op mijn remhendel te gebruiken, helemaal bovenaan de hendel, dichtbij de plaats waar deze is bevestigd. Dus overstappen op een shorty-hendel zou echt niet anders aanvoelen dan normaal.

Met andere woorden, ik zou het effect van het moeilijk overhalen van de hendel niet merken, omdat het hetzelfde zou aanvoelen als altijd. Deze man is een racer en vertelt ook over de voor- en nadelen.

U hoeft niet beide hendels te installeren

Dit brengt mij bij mijn volgende punt, namelijk:

Als u een set shorty-hendels koopt, hoeft u ze niet allebei te gebruiken.

Afhankelijk van hun rijstijl kunnen sommige rijders slechts één van de twee hendels in de set installeren, of slechts één hendel kopen.

Voorbeelden die ik online heb gezien, zijn rijders die hun originele koppelingshendel willen behouden, maar de remhendel willen vervangen door een shorty voor een beter gevoel en meer controle.

Voel je vrij om te mixen en matchen, afhankelijk van je rijstijl.

sportfiets op de grondsportfiets op de grondsportfiets op de grond

Waar moet je op letten bij een Shorty Lever?

Je hebt besloten een paar nieuwe shortys aan te schaffen, dus waar moet je op letten?

Als het gaat om het aanschaffen van nieuwe hendels, is het net zoiets als het kopen van andere motorkleding of het aanschaffen van een nieuwe motoroprit.

Er zullen een aantal dingen zijn waar je op moet letten.

Pas het aan uw specifieke motorfiets aan

Zorg ervoor dat je niet zonder komt te zitten en koop gewoon iets en sla het op je stuur.

Om een ​​product te kopen dat het beste bij uw fiets past, moet u winkelen op:

In sommige gevallen wilt u misschien zelfs het VIN-nummer van de motorfiets bij de hand hebben, zodat u de onderdelen nauwkeuriger kunt matchen.

Als u niet zeker weet wat een VIN-nummer is, kunt u dit controleren HIER en krijg een overzicht van wat een VIN-nummer is en wat het betekent.

Het is goed om al deze informatie altijd op uw telefoon te hebben. Niet alleen om te winkelen, maar ook voor noodgevallen langs de weg.

Shorty-hendels van Chinese makelij

Er lijkt online nogal wat discussie te bestaan ​​onder sportmotorrijders over het al dan niet gebruiken van merken hendels die in China zijn gemaakt.

De discussie is vrij eenvoudig:

Lagere prijs voor de hendel versus de hendel die goedkoop en brekend is gemaakt.

Het is een discussie die eigenlijk geen duidelijke winnaar kent; Veel rijders gebruiken de Chinese merken en hebben helemaal geen problemen.

Mijn levenservaring met veel Chinese producten is dat veel van de metalen die bij de productie worden gebruikt, doorgaans inferieur zijn en gemakkelijk breken.

Ik heb niet de neiging om mijn hendels (Chinees of anderszins) te verwisselen, maar mijn gedachte is eenvoudigweg dit;

Als de mogelijkheid bestaat dat de hendel bij normaal gebruik kan breken, mag deze niet op uw fiets zitten. Uw rem- en koppelingshendels hebben rechtstreeks invloed op uw rijgedrag. Als ze tijdens een rit kapot gaan, kunt u gewond raken.

Kunnen Shorty-hendels het gevoel van uw motorfiets veranderen?

Tot op zekere hoogte zullen ze dat wel doen, maar dat is het punt. Veel rijders die graag shorty-hendels gebruiken, gebruiken deze omdat ze hun grip vergroten en kunnen worden aangepast voor een beter gevoel.

Dat gezegd hebbende, als het gaat om het veranderen van het gevoel op de wrijvingszone van de koppeling, zou er niets moeten veranderen.

De wrijvingszone wordt over het algemeen bepaald door de manier waarop de gaskabel is afgesteld, dus het simpelweg verwisselen van de hendels zou er niet voor moeten zorgen dat dit verandert.

rijden op een goldwing gl1800rijden op een goldwing gl1800rijden op een goldwing gl1800

Veel Gestelde Vragen

Vraag: Hoe verschillen shorty-hendels van standaardhendels?

A: Shorty-hendels zijn korter in vergelijking met de standaardhendels die bij uw motorfiets worden geleverd. Dit betekent dat uw vingers nog steeds de hendels kunnen bereiken en bedienen, maar dat ze iets dichter bij het draaipunt van de hendel komen te staan.

Vraag: Waarom geven sommige rijders de voorkeur aan korte hendels?

A: Sommige rijders geven de voorkeur aan korte hendels omdat ze vinden dat ze een betere grip en controle bieden. Door de kortere lengte hebben ze meer invloed en controle over de voorrem of koppelingshendel. Bovendien vinden veel rijders dat korte hendels hun motorfiets een sportievere en persoonlijkere uitstraling geven.

Vraag: Kan iedereen shorty-hendels gebruiken?

A: Ja, iedereen kan korte hendels gebruiken, zolang deze compatibel zijn met uw specifieke fietsmodel. Het is altijd een goed idee om de specificaties en compatibiliteit van de hendels te controleren voordat u een aankoop doet.

Vraag: Hebben korte hendels invloed op de prestaties van de motorfiets?

A: Korte hendels hebben geen invloed op de prestaties van de motorfiets zelf. Ze zijn eenvoudigweg een aftermarket-accessoire dat de ervaring en controle van de rijder kan verbeteren.

Vraag: Zijn shorty-hendels verstelbaar?

A: Ja, veel Shorty-hendels zijn verstelbaar, zodat u het bereik en de positie kunt aanpassen aan uw voorkeur. Dit kan vooral handig zijn voor ruiters met kleinere of grotere handen.

Vraag: Vereisen shorty-hendels een speciale installatie?

A: Het installeren van Shorty-hendels is over het algemeen een eenvoudig proces en vereist geen speciaal gereedschap of aanpassingen. Het wordt echter altijd aanbevolen om de instructies en richtlijnen van de fabrikant te raadplegen voor een juiste installatie.

Vraag: Zijn er nadelen aan het gebruik van korte hendels?

A: Een mogelijk nadeel van het gebruik van korte hendels is dat ze enige aanpassing en gewenning vereisen, vooral als u hendels van volledige lengte gebruikt. Bovendien geven sommige rijders misschien de voorkeur aan de hefboomwerking en controle die wordt geboden door hendels over de volledige lengte.

Vraag: Kunnen shorty-hendels worden gebruikt voor zowel de voorrem als de koppeling?

A: Ja, korte hendels kunnen worden gebruikt voor zowel de voorrem als de koppeling. Er zijn shorty-hendels te vinden die speciaal zijn ontworpen voor elke hendel op uw motorfiets.

Vraag: Waar kan ik klantrecensies vinden voor Shorty-hendels?

A: U kunt klantrecensies voor shorty-hendels vinden op verschillende websites voor motoraccessoires, forums en online marktplaatsen. Deze beoordelingen kunnen waardevolle inzichten en feedback opleveren van rijders die al shorty-hendels hebben gebruikt en geïnstalleerd.

Shorty’s of niet?

Realistisch gezien zal het gebruik van korte hendels op een motorfiets niet voor iedereen geschikt zijn.

Het vervangen van uw hendels door shortys zal grotendeels afhangen van het soort rijden dat u van plan bent te doen. Als je aan het toeren bent, zal dit niet zijn wat je wilt.

De meeste rijders die ik online heb gezien (met uitzondering van enkele Harley-rijders) zijn racers of sportmotorrijders. Dus als je een motorrijder bent en racet met korte hendels, dan is dit wellicht iets voor jou.

Als je van plan bent om op een sportfiets of straatfiets te gaan rijden, zul je waarschijnlijk je hendels moeten vervangen door iets dat beter bij die rijstijl past.

Rijden op een toer- of cruiserfiets? Overschakelen naar korte hendels kan minder wenselijk zijn, vooral als u in stop-and-go-verkeer rijdt.

Als motorrijder die toert en niet racet –

Overstappen op deze hendels werkt echt niet voor mijn rijstijl, maar ik zie wel hun nut bij andere rijstijlen. Ik ben bereid een stap verder te gaan en te zeggen dat niemand die op een toerfiets rijdt, de.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024 01:49 uur

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *